Veckans tisdagsting v15

Veckans tisdagsting är ljusstaken Vänskapsknuten. Josef Frank gjorde den första skissen av den här klassikern 1938, bara ett år innan andra världskriget bröt ut, som en symbol för fred och vänskap. Finns både i silver och mässing hos Svenskt Tenn.

Vi fick vår i bröllopsgåva av min förra chef och den har en given plats på vårt matsalsbord. Jag tycker det är finast med extra långa herrgårdsljus i. Foto: Johanna Walden.

Vi fick vår i bröllopsgåva av min förra chef och den har en given plats på vårt matsalsbord. Jag tycker det är finast med extra långa herrgårdsljus i. Foto: Johanna Walden.

 

TIPS! Silver behöver putsas med jämna mellanrum. Ett superenkelt husmorsknep är att lägga aluminiumfolie i botten på diskhon, ställa i ljusstaken eller det man vill putsa, strö över bakpulver och sedan hälla på kokande vatten så det täcker. Låt stå några minuter och ta sedan upp och putsa med en putsduk. Voila!

TIPS! Silver behöver putsas med jämna mellanrum. Ett superenkelt husmorsknep är att lägga aluminiumfolie i botten på diskhon, ställa i ljusstaken eller det man vill putsa, strö över bakpulver och sedan hälla på kokande vatten så det täcker. Låt stå några minuter och ta sedan upp och putsa med en putsduk. Voila!


Ritprogram

En sak vi verkligen kan rekommendera är att rita upp sitt hus i något 3D program! Det finns flera gratis varianter på webben. Det ger en jättebra känsla av hur huset kan se ut och man kan "gå" omkring och se det ur olika vinklar. Perfekt om man till exempel vill testa varianter av fönstersättning eller se vilken typ av möbler som får plats i rummen. Vi har använt Room Sketcher. Nedan ser ni en första skiss på vår nedervåning.

Plötsligt händer det...

Nu trodde ni kanske att jag skulle skriva om att husritningarna var på gång :) Men inte det...

Lyckan när det här lilla paketet levererades från London häromdagen kan knappt beskrivas. Min vigselring som inte passat sedan jag var gravid med August 2014 har äntligen blivit justerad och nu känns det nästan som att vara nygift igen! Jag hann ha den ett halvår innan mina fingrar intog en ny storlek och sedan dess har den legat i smyckesskrinet. 

Veckans tisdagsting v14

Vi har pratat utformning av köksö i påsk, eller, jag har mest funderat på vilka lampor som skulle passa att hänga ovanför köksön. Jag saknar verkligen ljus ovanför vår nuvarande köksö. Multi-Lite pendel från danska Gubi, formgiven av Louis Weisdorf, är en klar favorit så det blir veckans tisdagsting! Så smart att den har en delad ytterskärm i en cylinderform som går att rotera, på så sätt kan ljuset riktas åt olika håll - nedåt, uppåt eller asymmetriskt. Nyligen släpptes den också i två nya pastelliga nyanser, som små karameller!

Pressbilder från Gubi.

Say omelette!

Min man gör de godaste omeletterna, de slår alla hotellfrukostar i världen! Hemma hos oss är det han som lagar den mesta av maten, helt enkelt för att han tycker att det är roligt - och för att han gör det bäst. Jag gillar också att stå i köket men håller mig då till desserter och bakning. Därför får han (nästan) fria händer att designa köket i huset som han vill :) Men faktiskt så har vi väldigt lika smak och är oftast överens om valen. Det enda vi är oense om just nu är om vi ska ha fönster i ytterdörrarna eller inte. Jag är för han är emot, tiden får utvisa... I vår första skiss har vi parkett i hela huset förutom i badrum och entréer där vi har klinker, men vi överväger nu att lägga in det även i köksdelen. Vi har det i vårt nuvarande kök och gillar det. Så lätt att hålla rent och det blir inga märken om man skulle råka tappa något. Det enda viktiga om vi kör klinker är att det blir en snygg övergång till parketten, eftersom det är öppen planlösning på hela nedervåningen. Vi får se!

Foto: Johanna Walden

Tisdagsting v13

Vi fortsätter veckan med färg! Veckans tisdagsting är den här fina tvålpumpen i perfekt gul nyans från Habitat. Det finns även ett tillhörande magiskt doftljus. Jag brukar alltid försöka ha en liten blomvas inne på toaletten, det förgyller verkligen.

Foto: Johanna Walden


När vi ändå är inne i badrummet passar jag på att tipsa om mina skönhetsfavoriter. Ansiktsserumet Beauty Pearls från Annemarie Börlind som jag inte kan vara utan, de små pärlorna ger ett lätt skimmer och gelen är lätt och svalkande mot huden och en superhärlig, frisk ansiktsspray från Lumene som seglat upp som ny favorit, en budgetvariant till den här som jag annars brukar använda. Så, det var både veckans tisdagsting och veckans skönhetstips! :)


Påskpepp

Jag älskar påsken! Jag som annars helst låter allt gå i vitt och dova nyanser går loss med tulpaner i alla tänkbara färger och pyntar med ris och färgglada ägg. Vi har ett gäng med påskägg som hängt med under flera år, dessa återanvänder vi och knyter vackra sidenband runt. Perfekt att dekorera påskbordet med! Kanske är det den mörka tiden som precis varit i det här landet som gör att man törstar så efter färg? Att det blev sommartid i helgen känns ju bara helt fantastiskt, ser SÅ mycket fram emot våren och sommaren!

On my mind

I fredags var vi och spanade in lite olika badrumstillbehör! Förutom val av toalett, handfat, dusch/duschvägg och badkar måste vi även besluta om typ av blandare, duschmunstycke, handdukstork, toalettrulleshållare och krokar. Det är val av badkar som är näst på tur att skicka in till JB Villan, resten kommer vi välja på Vedum sen lite längre fram.

Ritningarna drar ut på tiden

Nu har vi fått besked att bygglovsritningarna drar ut på tiden, vi skulle egentligen ritat dem nu i mars men nu ser det ut att bli maj istället. JB Villan garanterar att inflyttningsdatumet inte påverkas av detta så det får vi lita på. Det innebär att vi får lite mer tid att fundera över fönstersättning och spröjs och det tackar vi inte nej till! :)

Veckans tisdagsting v12

Så långt som jag kan minnas har jag alltid varit fascinerad av papper och tryck. Jag minns tidigt hur jag älskade att titta på pappers sortimentet i bokhandlare vi besökte. Jag har alltid älskat böcker och speciellt de med särskilt fina tryck och papper med struktur. Likadant med fina papperspåsar, jag minns när jag bodde i London en period så fick mina föräldrar släpa med sig flera kilo med böcker och papperspåsar hem när de kom över på besök. När jag flyttade till Stockholm upptäckte jag bland annat pappershandeln Antalis och Bookbinders Design, där har jag fördrivit många timmar. En av de saker jag ser fram emot lite extra mycket med huset är att äntligen få ha en stor bokhylla fylld med alla fantastiska böcker vi samlat på oss genom åren.  

När jag var i London sist fick jag med mig det här lilla fantastiska anteckningsblocket, med präglad text, från varuhuset Liberty (äääälskar deras papperavdelning! Och älskar för övrigt även präglade tryck...). Märket är amerikanska Moglea.

Foto: Johanna Walden

Foto: Johanna Walden


TIPS! Ett annat favoritmärke är amerikanske Rifle paper! Deras vykort, anteckningsböcker och kalendrar säljs lite här och var i Sverige, bland annat på Room och NK.


Barnens rum

Idag delar barnen rum. När vi flyttade ned till Lidköping hade vi tur och fick tag på en fantastisk sekelskiftestrea på 100 m2 att hyra mitt i stan. Som vi älskar den här lägenheten! Fantastiska pardörrar, fina golv, högt i tak, stora fönster och serveringsgång. Som gamla lägenheter sig bör så ligger alla rummen på rad. Innan Lilly var född skrattade min pappa och sa att August måste ha norra Europas största barnrum. Nu när de är två så fungerar det perfekt att de delar. August längtar dock till eget rum så att han får ha sitt smålego i fred och vi har också lovat honom ett riktigt skrivbord.

Kika gärna i min barnrumsinspo till huset på Pinterest!

Veckans tisdagsting v11

Vackra burkar har jag alltid varit svag för. Här är tre favoriter, fyllda med olika sorters teer, som agerar stilleben i vårt kök just nu! 

Från vänster: NK, Hotell Diplomat och Svenskt Tenn.


De här från Klong har förresten åkt upp på min önskelista sedan jag fick syn på dem i något magasin - hur fina?! Så här säger designern Eva Schildt om BLAD: 

"Jag tycker att det är extra roligt att formge vardagsföremål. Det är något som du möter varje dag och då vill jag självklart ge dem extra omsorg. Burkarna har ett lock som välvts till en kupol med en nätt knopp och ett dekorativt blad som fått sin form från kaffe- och tebuskar. Till burken finns en skopa som passar både till kaffe och te. Min förhoppning är att de skall förgylla varje morgon."

Finns att köpa t ex här.

Pressbilder från Klong.


Möte på JB Villan!

I veckan var jag på JB Villan och fick hjälp med de första blanketterna med val som skulle fyllas i. Eftersom jag åker förbi deras huvudkontor i Gudhem till och från jobbet så körde jag det här mötet själv och Matias fick vara med lite över telefon. Vi hade ju pratat ihop oss om valen men ändå var det inte helt lätt. Bredd på fönsterfodren t ex hade vi inte funderat över. Men jag tror det blir bra! Knutarna blir lika breda som den liggande panelen och fönsterfodren blir något smalare.

Sedan fick vi en positiv information om att vi inte behöver välja OSB skivor i hela huset utan vi kan be snickaren sätta in det på några utvalda väggar vid produktionen. Så nu inväntar vi offert och om det är möjligt på de väggar vi tänkt oss. Kommer bli extremt mycket billigare och vi slipper välja allt eller inget. I tvättstuga och kök ingår det redan OSB eftersom man måste ha det till väggskåp.

Nedan två bilder från mobilen. Deras lokaler är uppbyggda så att det överallt visas olika typer av panel, fönsterstorlekar, spröjs, fönsterfoder, knutar, fönsterbleck, golv, lister, kakel, klinkers, tapeter - ja alla val man måste göra till ett hus kan man se på plats. Alla rum har olika utföranden så inget är det andra likt. De har till och med fyra toaletter med olika inredning och som visar olika takhöjder. Så himla smart!

JB Villan har precis flyttat in i nybyggda superfina lokaler!

JB Villan har precis flyttat in i nybyggda superfina lokaler!

Till höger i bild ser ni hur vår liggande panel kommer att se ut och till vänster hur våra fönsterfoder kommer se ut. Vi har dock inte bestämt spröjs ännu. Och inte heller om vi ska ha ett litet "tak" ovanför varje fönster. Fönsterblecket kommer att bli silver eller grå, helt enkelt för att smutsen ska synas så lite som möjligt. Stuprännorna kommer vara i samma färg som fönsterblecken.

Till höger i bild ser ni hur vår liggande panel kommer att se ut och till vänster hur våra fönsterfoder kommer se ut. Vi har dock inte bestämt spröjs ännu. Och inte heller om vi ska ha ett litet "tak" ovanför varje fönster. Fönsterblecket kommer att bli silver eller grå, helt enkelt för att smutsen ska synas så lite som möjligt. Stuprännorna kommer vara i samma färg som fönsterblecken.

Husets placering på tomten

Något vi måste börja fundera på också är vart vi vill att huset ska placeras på tomten. Eller rättare sagt exakt vart på tomten vi vill att det ska placeras.

Vi vill ha huvudentrén ut mot gatan och själva huset placerat så nära gatan som möjligt utan att det ser dumt ut, så att vi får en stor trädgård på baksidan. Nedan är en gammal skiss vi gjorde, nu har vi tänkt om och kommer ha garaget på andra sidan så att det inte skymmer kvällssolen. Vi har fått lite olika råd om det där med garagets placering. Några säger att det är bra om det placeras i nordväst för där kommer solen ändå inte åt och det blir en mörk plats som är svår att odla någonting på. Å andra sidan vill man ju inte att det skymmer kvällssolen. Och vår slutsats är att kvällssolen är viktigast. Ska bli spännande att se hur våra grannar resonerar! 

Tomtkarta med hus_web.jpg

Det börjar ta fart

I veckan fick vi mail från JB Villan som skrev att det snart är dags att sätta igång med bygglovsritningarna. Hurra! Ända sedan vi skrev kontrakt i somras har det ju mer eller mindre stått still, förutom att våra hjärnor har gått på högvarv om planlösningen, fönstersättning, val av golv, kök, badrum med mera såklart. Men nu så! I samband med att vi skrev kontraktet fick vi en pärm fylld med papper prydligt i ordning i de olika steg som kommer att ske. Först ut nu är att vi ska fylla i blankett 1-4, där behöver vi ta ställning till följande:

 • Värmepump. Moderna hus som byggs idag är så pass energismarta och täta att det tar extremt lång tid innan man tjänat på att välja bergvärme, därför är rekommendationen luftvärme. Vi kommer att välja en frånluftsvärmepump, Nibe F730
 • Golvvärme. Det blir golvvärme på både entré- och övervåningen, så skönt att slippa element!
 • Braskamin. Vi kommer inte att sätta in någon braskamin men väljer ändå att förbereda för det, tilluft i grunden, ifall man skulle vilja installera det i framtiden. Detta är en så liten kostnad att det är värt att göra det.
 • Panel. Vi kommer att välja liggande enkelfaspanel.
 • Fönsterfoder. Vi kommer att välja foder som går förbi fönstren.
 • Knutar. Bredden på knutarna kommer att vara samma som panelen.
 • Spröjs. Vi har inte bestämt exakt vilka vi vill ha än. Beslutsångest!
 • Öppen eller stängd takfot. Vi kommer att välja öppen takfot, helt enkelt för att vi tycker att det är snyggast på den typ av hus vi ska bygga.
 • OSB-skivor. Detta har vi hunnit rita in och ta bort ett flertal gånger, vi kan helt enkelt inte bestämma oss för om det är värt den ganska stora summan det kostar att sätta in det. OSB-skivor är en extra skiva i väggen som gör att det går lättare att sätta upp saker på väggarna. En del säger också att det ger en viss ljudabsorption, men det verkar vara två läger när det gäller detta.
 • Nybyggnadsförsäkring. Detta kommer vi att teckna, det innebär ett 10-årigt skydd mot byggfel. I vårt kontrakt ingår redan en färdigställandeförsäkring: den är ett lagkrav, måste finnas till tekniska samrådet och kontrolleras av kommunen när vi börjar med grunden.  
 • Badkar. Vi har skrivit in i vårt kontrakt att badkar ska ingå i det stora badrummet, dock är det ett standardbadkar som ingår och vi kommer att vilja lägga till mellanskillnaden för att få ett lite mer designat badkar.    

De flesta punkter ovan vet ju redan hur vi vill ha, men några stora saker måste vi bolla några vändor till nu närmsta dagarna, så som spröjs och OSB skivor. Puh!

 


Vi kommer att välja högra varianten av fönsterfoder, alltså de som går förbi.

Vi kommer att välja högra varianten av fönsterfoder, alltså de som går förbi.


Öppen takfot tycker vi är snyggast till den hustyp vi ska bygga. Hur många gånger vi reflekterat över en takfot innan vi beslutade oss för att bygga hus? Noll! :)

Öppen takfot tycker vi är snyggast till den hustyp vi ska bygga. Hur många gånger vi reflekterat över en takfot innan vi beslutade oss för att bygga hus? Noll! :)


Så här är pärmen från JB Villan uppdelad.

Så här är pärmen från JB Villan uppdelad.