Skriva entreprenadkontrakt

Ett entreprenadkontrakt ska innehålla det som du och din husleverantör har kommit överens om inför byggprojektet. Här står bland annat:

 • Vad som ska göras
 • Vad det ska kosta
 • När det ska vara klart


Det finns tre olika entreprenadformer att välja mellan.

 • Totalentreprenad
  Du skriver kontrakt med en enda entreprenör. Du väljer hus, tomt och husets placering. Därefter står entreprenören för alla praktiska detaljer fram till tillträdesdagen.
 • Generalentreprenad
  Vid generalentreprenad skriver du två kontrakt. Dels med någon som ritar huset (om du bygger ett lösvirkeshus) eller en husleverantör (om du bygger ett kataloghus). Och dels med en entreprenör som bygger huset.
 • Delad entreprenad
  Vid delad entreprenad avtalar du med alla inblandade leverantörer. Denna form ger dig möjlighet att vara med och påverka under hela byggprocessen och passar särskilt bra för dig som vill göra en del arbeten själv.

IMG_1138_web.jpg

Vi är ju på inga sätt experter men tycker ändå att vi lärt oss en hel del längs vägen och har några goda råd att delge om vad man bör tänka på innan man skriver på ett entreprenadkontrakt. I vårt fall handlar det om en totalentreprenad.

 • Husbyggarskola. Många kommuner erbjuder husbyggarskolor med jämna mellanrum. Vi tyckte det var otroligt lärorikt att gå på en sådan. Håll utkik i din kommun!
 • First thing's first: Lånelöfte. Vårt tips är att träffa flera banker för att jämföra och se vad de kan erbjuda. Vissa husleverantörer har också samarbete med en utvald bank så att man på så sätt får en viss % rabatt om man uppger att man ska bygga med just den leverantören. Se till att ni har lånelöfte klart innan ni skriver på kontraktet, och tänk på att ta lite höjd i lånet. Det blir alltid dyrare än man tänkt sig.
 • Gör en kalkyl! Det tillkommer alltid kostnader, men försök gör en uppskattning tidigt och få fram en total slutkostnad. Glöm inte garage och trädgård! Och glöm inte att man även ska inreda ett hus när det står färdigt.
 • Vad ingår? De flesta husleverantörer erbjuder ett standardpaket till sina hus. Ta noga reda på vad det innehåller hos just din leverantör. Det är med all säkerhet någonting ni kommer att vilja uppdatera. Vårt tips är att försöka vara så klara som möjligt med vad ni vill ha, så att ni kan få in det mesta i kontraktet från början. Exempel kan vara liggande panel på fasaden, spröjs, trappa utanför ytterdörr, fönsterbleck i aluminum, badkar i badrummen etc. Det kommer ändå vara en massa val som måste göras efter hand men på så sätt minimerar ni onödiga överraskningar i form av extra kostnader. 
 • Försäkringar. Se över vilka försäkringar som ingår hos din husleverantör och vilka du måste teckna själv. Färdigställandeförsäkring och nybyggnadsförsäkring är två måsten. Här kan du läsa dig till allt du behöver veta: Gar-Bo.
 • Kontrollansvarig och besiktningsman. Se till att ni är överens med hustillverkaren om att använda en certifierad kontrollansvarig och en opartisk besiktningsman när slutbesiktning ska ske. Läs mer om detta här och här.
 • Tidsplan. Se till att det står tydligt hur tidsplanen för din byggnation ser ut.
 • Kontrollera den husleverantör/entrepenör ni väljer så att ni vet att det är ett seriöst bolag. Be om att få se aktuella försäkringar för entrepenaden och ansvarsförsäkring, kontrollera även att bolaget har giltig F-skattsedel. Sist men inte minst be om referenser!
 

TIPS!

 • Glöm inte att se över fönstersättningen innan ni skriver på kontraktet. Oftast ritas det in standardfönster, men det kanske inte är alls det ni vill ha. Har ni till exempel valt en högre takhöjd än standard vill ni förmodligen även ha högre fönster och dörrar. Kanske vill ni också rita in altandörr, pardörrar, franska balkonger etc.
   
 • Bollplank. Be någon utomstående titta över kontraktet och komma med inspel. Min pappa var en jättebra tredje part att bolla med vägen fram till att vi skrev kontrakt. Gar-Bo erbjuder även kontraktsgenomgång för en billig peng, kan vara väl värt pengarna i slutändan.
   
 • Fråga, fråga, fråga! Inga frågor är dumma, ställ hellre en fråga för mycket än en för lite till din husleverantör, det här är förmodligen ditt livs köp!

 
IMG_1133_web.jpg