Träfasad vs putsad fasad

Trä eller putsad fasad? Valet av fasadmaterial bestämmer ju inte bara utseendet på ditt hus utan även hur mycket jobb du behöver lägga ned på det i framtiden. Trä är billigare initialt men dyrare att underhålla medan puts kostar mer men är nästan underhållsfritt. För oss var det nog aldrig någon diskussion, vi gillar verkligen New England stilen med liggande träpanel även om det kan vara fantastiskt fint med vit puts också. Jag har samlat ihop några för- och nackdelar att titta på, men i slutändan är det ju såklart din smak du ska gå efter. 

Fasadtyp: Träfasad
Beskrivning: Naturligt och levande, ofta av gran, lärk eller kärnfuru. 
Hållbarhet: Flera hundra år vid rätt byggmetod och underhåll. 
Skötsel: Fasadtvätt vid behov. Ommålning ca vart sjunde år beroende på läge. 
Fördelar: Hållbart, naturligt, miljövänligt. Lätt att bygga med och reparera. 
Nackdelar: Kräver underhåll. Många detaljer försvårar underhållet. 

Fasadtyp: Putsad fasad
Beskrivning: Slät till grovkornig beläggning av kalkcementputs, cementbruk eller kalkbruk. 
Hållbarhet: Ca 50 år, sedan krävs omputsning. 
Skötsel: Fasadtvätt samt ommålning vid behov.
Fördelar: Relativt underhållsfritt, mindre skador kan du åtgärda själv.
Nackdelar: Fuktkänsligt. Putsning måste göras av fackman.

Perfekt hade varit om vi kunde målat panelen innan den sätts upp men tyvärr kommer det nog vara för kallt när vårt hus ska resas, så det får bli till våren 2019. Vårt hus kommer grundmålat från JB Villan men sista strykningen måste vi göra själva. 

5 målartips:

• Måla under sommarhalvåret

• Invänta en period med torrt väder och jämn temperatur

• Måla inte när det finns risk att dygnstemperaturen och yttemperaturen sjunker under 7 °C

• Måla inte när det finns risk för regn och dagg inom det närmaste dygnet

• Måla inte på kalla eller solheta ytor

 

Här finns en bra steg-för-steg guide hur du målar en träfasad!

 

TIPS! Kika in den fantastiska New England villan hos Den Vita Drömgården!


Veckans tisdagsting v20

I helgen kändes det verkligen som att sommaren kommit - håller tummarna att den är här för att stanna! När vi har många gäster på besök och det är varmt brukar vi alltid plocka fram vår glasbehållare med tappkran - perfekt att fylla med is och vatten/saft/sangria och sedan dekorera/smaksätta med de frukter och bär man vill. Veckans tisdagsting är därför en rad olika glasbehållare till sommarens alla festligheter!Veckans tisdagsting v19

Veckans tisdagsting är de fantastiska ljuslyktorna i munblåst glas, Hurricane Collection, från svenska Skogsberg & Smart! Vi har två stycken i brons som flyttar runt i vårt hem och ställs där det passar för stunden. Hade gärna haft en eller tre i den större varianten också!

Pressbilder från Skogsberg & Smart. Foto: Malin Lindner.


Just nu står våra på vardagsrumsbordet. Foto: Johanna Walden.

Snart ett år sedan tomtköpet

Nu börjar vi längta efter att komma igång med bygglovsritningarna! För ganska precis ett år sedan fick vi information om att det skulle släppas tomter i Sjölunda. I slutet på maj var vi sedan inne på kommunens hemsida och gjorde en intresseanmälan och slutligen i mitten på juni var det ett faktum att vi blivit med tomt! På ett sätt känns det som en evighet sen och på ett sätt har det gått så himla fort. Då visste vi i princip ingenting om att bygga hus och nu har vi en massa kunskap. Det som ska bli mest spännande med att göra klart ritningarna är fönstersättningen, som vi fortfarande inte är helt på det klara med. 

Ovan ser ni vinkeln i vardagsrummet på övervåningen. Ungefär så, eller eventuellt högre, kommer fönstren bli fast med andra spröjs. Jag funderar på om det skulle bli snyggt att platsbygga en sittbänk längs med fönstren... Eller så blir det två sköna fåtöljer. Det får vi se när huset är färdigt!

 

Lägesrapport från tomten

När vi kom hem från Stockholm igår åkte vi direkt ut till Sjölunda för att se om det skett något nytt i vårt husområde. Och det hade det! Två grannar har börjat förbereda för att gjuta bottenplatta och bakom oss har ett tvåplanshus kommit upp, inte helt olikt så som vårt kommer se ut. Så kul och spännande att se hur området börjar ta form!

Uppåt väggarna

Vi kommer inte ha så mycket väggar i huset att hänga konst på har vi insett, för vi har lagt fokus på fönster och ljusinsläpp :) Men på några ställen kommer vi såklart ha plats. Fotokonst ligger mig varmast om hjärtat men jag tycker det är fint att blanda upp med både målningar och illustrationer. 

Här är en bild från vår serveringsgång. Att blanda några olika storlekar, former och färger på ramarna ger liv åt tavelväggen. Här har vi allt från reseminnen och illustrationer till fotografier och en blyertsteckning. När du ska planera din tavelvägg ta god tid på dig innan du börjar spika. Pussla gärna med dina bilder på golvet eller klipp papper till det format tavlorna är i och tejpa upp på väggen för att få en känsla av hur det kommer se ut. Och, använd vattenpass! Foto: Johanna Walden

Här är en bild från vår serveringsgång. Att blanda några olika storlekar, former och färger på ramarna ger liv åt tavelväggen. Här har vi allt från reseminnen och illustrationer till fotografier och en blyertsteckning. När du ska planera din tavelvägg ta god tid på dig innan du börjar spika. Pussla gärna med dina bilder på golvet eller klipp papper till det format tavlorna är i och tejpa upp på väggen för att få en känsla av hur det kommer se ut. Och, använd vattenpass! Foto: Johanna Walden


TIPS! När du köper en fotoram ingår det ofta en passepartout, sällan passar den dock exakt den bild man vill rama in. Det är värt några extra kronor att beställa en måttanpassad passepartout hos en ramverkstad - resultatet blir så proffsigt! Vill du ha snygga ramar till bra pris? Kika här.


Veckans tisdagsting v16 - Smeg hjärta Dolce & Gabbana!

Hur galet snygga är inte de här produkterna?! Sicily is my love är resultatet av designsamarbetet mellan Smeg och Dolce & Gabbana. Kollektion, som först ut består av en citruspress, en vattenkokare och en brödrost, släpptes nu i april och finns att köpa på smegshop.se. En färgexplosion utan dess like som i alla fall väcker habegär hos mig och därför åker upp som veckans tisdagsting!

Från pressreleasen: Kollektionen bottnar i de båda företagens italienska ursprung, och är framförallt en hyllning till Sicilien där både Domenico Dolce och Stefano Gabbana själva är uppväxta. Produkterna är prydda med gyllene citroner, citrusfrukter, fikonkaktusar och klarröda körsbär som alla är typiska sicilianska dekorationer. De vackra blomstermotiven är inspirerade av södra Italiens kuster och landskap.

Tvättnedkast?

Häromdagen var det en kollega som frågade om vi inte skulle rita in ett tvättnedkast från ovanvåningen till nedervåningen och nu kan jag inte sluta tänka på det! Det skulle ju vara himla smidigt. Badrummet på ovanvåningen ligger vägg i vägg med groventrén/tvättstugan på nedervåningen så rent tekniskt vore det nog möjligt. Har dock ingen aning om vad det kostar. Lustigt nog såg jag på Villa Tureholms instagram att de precis byggt en sådan här lucka. Någon mer som har erfarenhet? Får nog bli ett samtal till JB Villan... 

ee2cbc99-8fe1-4b07-85ca-2ee7e1e11359.jpg